მიმდინარეობს ვებ-გვერდის რეორგანიზაცია-რეკონსტრუქცია. ამასთან, საიტის ფეისბუქ გვერდი გატეხილია. ვცდილობთ დავაჩქაროთ დაბრუნების პროცედურები. ბოდიშს გიხდით დისკომფორტისთვის.

 
წერილის გაგზავნა!
თემატიკა
ქალბატონებს მამაკაცებს ბავშვთა სამყარო ლიტერატურა ჯანმრთელობა ფსიქოლოგია სექსი ბიზნესი შოპინგი მოდა ეტიკეტი რელიგია შეუცნობელი ავტო+ ენციკლოპედიები საიტის შესახებ
 
 

პოეზია
პოეზია - ცნობილი ავტორები

 

თაფლის შესახებ
ყველაფერი თაფლის შესახებ

საათები

ფული ინტერნეტით
ფული ინტერნეტით

 

საიტების მონეტიზაცია

 

ვებ კატალოგი
ვებ-კატალოგი - Aura.Ge

 
 
  ნანახია 44 - ჯერ |  
შრიფტის ზომა

 

 

 

ესპრესო - ერთ-ერთი ძირითადი ყავის სასმელი, რომლის საფუძველზე შექმნილია ათობით დამოუკიდებელი რეცეპტი. ესპრესო წარმოადგენს  მაგარ, შავ ყავას ოქროსფერი ქაფით, რომელიც ყავის სპეციალური აპარატით არის მომზადებული. ერთი პორცია ესპრესო შეადგენს დაახლოებით - 30-35 მლიტრს.

ამერიკანო - ესპრესო, რომელიც გაზავებულია ადუღებული წყლით - 1:2 ან 1:3 პროპორციით. ცხელი წყალი ისხმება უკვე გაზავებულ ესპრესოში, რაც არბილებს ესპრესოსთვის დამახასიათებლ სიმწარეს. ტრადიციულად, 30 მლ. ესპრესოზე მოდის 120 მლ. წყალი. ზოგჯერ წყალი ცალკე მოაქვთ ყავასთან ერთად. არსებობს ამერიკანოს სხვადასხვა ვარიაცია.

ლატე -  რძით გაზავებული ესპრესო (რძეს ასხამენ ყავაში) თავზე ქაფით და სურვილის მიხედვით ხილის სიროფით.

არსებობს ლატეს სხვადასხვა ვარიაცია პროპორციით 1:1, 3:1, ასევე უმატებენ სხვადასხვა ინგედიენტებს (მაგალითად დარიჩინს), პირიქით რძეში ასხამენ ყავას და ა.შ

კაპუჩინო - ესპრესო ათქვეფილი რძით (ცხიმიანი) და სურვილის შემთხვევაში კარამელის სიროფით. არსებობს კაპუჩინოს სხვადასხვა ვარიაცია -  ნაყინით, ათქვეფილი კვერცხის ცილით, კარაქით, გახეხილი შოკოლადით და ა.შ...

თურქული ყავა - სპილენძის ან კერამიკულ ჯეზვეში მოხარშული მაგარი ყავა.

ლონგ ბლექი (ლუნგო) – ორმაგი ესპრესო  ცხელი წყლის დიდი რაოდენობით. ამერიკანოსგან განსხვავებით ყავას ასხამენ ცხელ წყალში. ამ დროს ყავის ქაფი რჩება მკვრივი და თანაბარი.

გლიასე - ცივი ყავა ნაყინის ბურთულით. მიართმევენ სპეციალური აირიშ (Irish) ყავის ბოკალით და საწრუპავით.

მაკიატო - ლატესგან განსხვავებით რძეში ესპრესოს ასხამენ იმგვარად, რომ ყავა არ შეერიოს რძეს და წარმოიქმნას ყავის ფენა. შემდეგ ზემოდან ადებენ რძის ქაფს (30 მლ ესპრესოზე 30 მლ. რძე).

რისტრეტო - ესპრესო ორჯერ შემცირებული წყლის დოზით (დაფქვილი ყავის რაოდენობა არ იცვლება). მოდუღების დრო 2-ჯერ ნაკლებია ვიდრე კლასიკური ესპრესოსი.

ფრაპე - შავი ქაფიანი ყავა, რომელიც ათქვეფილია ყინულთან ერთად. არსებობს სახვადასხვა ვარიაცია, მაგალითად რძით და ა.შ, თუმცა ნებისმიერი მეთპდით მომზადებული ფრაპე შეიცავს ყინულს.

დოპიო - ესპრესოს ორმაგი პორცია (მათთვის, ვისაც არ ყოფნის და ერთი ყლუპით სვამს ფინჯან ესპრესოს. 

ტრიპლო - ესპრესოს სამმაგი პორცია.

ფლეტ უაიტი - ორმაგი პორცია ესპრესო, რომელშიც დამატებულია ცოტოდენ ცხელი აქაფებული რძე.

კრემა (Caffe Сrema) - მზადდება როგორც ესპრესო, მხოლოდ მნიშვნელოვნად მეტი მოცულობით დაახლოებით 180 მლ. (წყლის დამატების გარეშე).

ტორე (ტორო) - ესპრესოს ორმაგი ან სამმაგი პორცია, რომელიც მორთულია ძალიან მაღალი რძის ქაფით.

გიბრალტარი - რძისა და ყავის კოქტეილი, რომელიც ძალიან წააგაავს ფლეტ უაიტს, მაგრამ შეიცავს კიდევ ნაკლები რაოდენობის და ნაკლებად აქაფებულ რძეს.

ბრევე - ლატეს ამერიკული ვარიაცია - საშუალო სიმაგრის ესპრესო რძითა და ნაღებით.

ფრედო - ესპრესო - რძით, კარამელით და ყინულით. ეს ყველაფერი ერევა ერთმანეთში და შემდეგ ითქვიფება.

ბომბონი - შავი ყავა შესქელებული (მოხარშული) რძით.

ბიჩერინი - თურქულად მოხარშული ყავა, რომელიც შედგება სამი ფენისგან: ცხელი რძიანი შოკოლადი, ესპრესო და ათქვეფილი ნაღები. ზემოდან ყავას აფორმებენ გახეხილი მწარე შოკოლადით და პიტნით.

მოკა (მოკაჩინო) - ესპრესო რძით ან ათქვეფილი ნაღებით, კარამელის ან ნატურალური შიკოლადის სიროფით და გახეხილი რძიანი შოკოლადით.

რაფ-ყავა - ესპრესოს კოქტეილი (ჰაეროვანი ქაფი) - ვანილითა და ნაღებით, რომელიც კაპუჩინატორით არის ათქვეფილი.

თაფლის რაფ-ყავა - იგივე ესპრესოს კოქტეილი, რომელშიც ვანილის შაქარი შეცვლილია თაფლით.

კორეტო -  ესპრესო მცირეოდენი გრაპით (გრაპა - იტალიური წარმოშობის ყურძნის ჭაჭისგან დამზადებული ალკოჰოლური სასმელი). ზოგჯერ გრაპას ვისკით ანაცვლებენ.

კოლდ ბრიუ - ცივად მოხარშული ყავა (ყავას ადუღებენ და შემდეგ სწრაფად აცივებენ).

აის-ყავა - ცივი ესპრესო ყინულით და ნაღებით. სურვილის მიხედვით უმატებენ შაქარს და დარიჩინის ჯოხს. (ვენურ აის-ყავას ვაფლს, არაჟანს, შოკოლადს ამ მურაბის უმატებენ).

კონ-პანა - კლასიკური ესპრესო, რომელიც მორთულია სქელი, კარგად ათქვეფილი ნაღებით და გახეხილი მუსკატის კაკალით, დაფქვილი დარიჩინით და/ან შოკოლადის ნატეხებით.

კონ იელო - ესპრესო, რომელთან ერთადაც მოართმევენ ყინული კუბებით სავსე ჭიქას.

ლატე მაკიატო - მაკიატო, რომელშიც რძე 2-3-ჯერ მეტია, ვიდრე ესპრესო.

აირიშ ყავა (ყავა ირლანდიურად) - ცხელი ყავა ირლანდიური ვისკით, შაქრითა და ათქვეფილი ნაღების ქაფით. მიართმევენ აირიშ ბოკლითა და საწრუპავით.

მაროკინო (მაროჩინო) - ესპრესო, რომელშიც შერეულია კაკაოს ფხვნილი, ხოლო ზემოდან მორთულია აქაფებული რძითა და შოკოლადის სიროფით.

აფოგატო - ვანილის ნაყინზე დასხმული ცხელი ესპრესო. სურვილის მიხედვით შეიძლება ლიქიორის დამატება.

ბრიულო - ყავა, რომელშიც ამატებენ ლიმონისა და ფორთოხლის დაბრაწული ცედრის, დაფქვილი დარიჩინის, მიხაკის, შაქრისა და კონიაკის ნაზავს. შემდეგ გადაწურავენ და ისე მიართმევენ.

რომანო - ყავა რომაულად: ესპრესო ლიმონის წვენით, რომელსაც თავზე მოყრილი აქვს ცედრა (ციტრუსების კანი).

გილერმო - რომანოს ესპანური ვარიანტი, რომელშიც ლიმონის ნაცვლად გამოყენებულია ლაიმა.

ყავა-ო-ლე - რძიანი ყავა ფრანგულად. ყავის საფუძველი შეიძლება იყოს ჯეზვეში (თურქულად) მომზადებული ესპრესო, ამერიკანო ან შავი ყავა.

შეიკერატო - ყინულთან და ლიქიორთან (მაგ: მარტინი) ერთად ათქვეფილი ესპრესო. მიართმევენ ბოკლებში საწრუპავით.

მელანჟი - რძიანი ყავა ავსტრიულად, პრაქტიკულად ყავა-ო-ლეს ანალოგი, ერთაირი პროპორციის რძითა და საშუალოდ მოხალული ყავით.

„ტყვიაგაუმტარი“ ყავა (Bulletproof Coffee) - ყავის, კარაქისა და ქოქოსის (MCT) ზეთის ნაზავი. 

კორტადო -  ამოყვანილი რძით მომზადებული ესპრესო (ზოგიერთ ქვეყანაში პიკოლო). ძირითადად გავრცელებულია ესპანეთში, პორტუგალიასა და ლათინური ამერიკის ქვეყნებში.

რედ აი (წითელი თვალი) - ფილტრიან ყავის მადუღარაში მომზადებული ყავისა და ესპრესოს ნაზავი.

მასალა - რძისა და ნაღების საფუძველზე მომზადებული და სანელებლებით გაზავებული ინდური ყავა

მოკაჩინო - ესპრესო გამდნარი შოკოლადით ან შოკოლადის სიროფით დ ა ცხელი რძით, რომელიც ზემოდან მორთულია ნაღებით ან გახეხილის შოკოლადით.

ბეიბიჩინო - ძალიან გემრიელი კოქტეილი მოზარდებისთვის, რომელსაც ამზადებენ ახალი ნატურალური ცხელი რძით და კარამელის სიროფით. ზემოდან მორთულია იდეალურად ათქვეფილი რძის ქაფით და შოკოლადის ფხვნილით (ზოგჯერ ძალიან მცირე რაოდენობის ყავით).

 
 
 

 
 
 
  • რეკლამა
  • ჰორო
  • ტესტები
ორსულობის შესახებ
ყველაფერი ორსულობის შესახებ

 

თალიზი - Aura.Ge

 

როგორ გავიზარდოთ?
როგორ გავიზარდოთ სიმაღლეში

Loading...

გონივრული არჩევანი
საყოფაცხოვრებო ტექნიკა - Aura.Ge

წყლის შესახებ